Vensterbanken

Ponujamo vaš pestro izbiro dodatkov, ki izboljšujejo uporabniško izkušnjo.

Preberite več o policah

Vensterbanken

Met vensterbanken zien uw ramen er beter uit en zijn ze praktischer. Wij leveren zowel vensterbanken voor binnen (hout, marmer, graniet) en vensterbanken voor buiten (aluminium, marmer, graniet).

Police – nepomemben ali najpomembnejši detajl na oknu?

zunanja okenska polica

Veelgestelde vragen

Glas
Aankoop van ramen
Glas
ISOLATIEGLAS MET DUBBELE OF DRIEDUBBELE BEGLAZING?

Glas is een raamelement dat de meeste invloed heeft op de thermische isolatie van het raam, of meer bepaald op de warmtewinst of het warmteverlies (Uw) door het raam. Het raam is immers meestal voor 70% bedekt met glas. Bij ramen spreken we doorgaans van thermisch isolerend glas dat bestaat uit twee of drie glasplaten die door afstandshouders van elkaar gescheiden zijn, waardoor er een spouw ontstaat die gevuld is met inert gas. Het volgende is van invloed op de warmte-doorlaatbaarheid (Ug) van een raam:

  • het aantal glasplaten of tussenruimtes;
  • de breedte van de afstandshouder of de ruimte tussen de glasplaten;
  • het type inert gas;
  • het aantal en het soort glascoatings.

Het aantal glasplaten is de belangrijkste factor die de Ug beïnvloedt. De Ug van een raam met enkele beglazing is 5,7 W/m2K, de Ug van de meeste ramen met dubbele beglazing ligt tussen 1,0 W/m2K en 1,4 W/m2K, en de Ug van de meeste ramen met driedubbele beglazing ligt tussen 0,5 W/m2K en 0,8 W/m2K.

Aankoop van ramen
COATING

Er bestaat bij veel mensen de overtuiging dat de coating van de ramen enkele jaren na aankoop opnieuw moet worden aangebracht. In verreweg de meeste gevallen blijkt dit echter onjuist en onnodig. Deze angst en twijfels ontstaan uit ervaringen met houten ramen die tientallen jaren geleden werden gecoat met lak of verf. Deze hadden goede waterafstotende eigenschappen, maar waren niet dampdoorlatend, wat ook hun grootste nadeel was. Bij blootstelling aan slechte weersomstandigheden erodeerde en scheurde de coating, waardoor er water doorheen kon dringen. Door het vocht in het hout ontstonden er belletjes op de coating die loslieten, waardoor het hout ging rotten. Dankzij recente ontwikkelingen zijn de coatings van tegenwoordig heel anders. In het algemeen spreken we van hoogwaardige coatings die samen met de kwaliteit van de materialen, de juiste coatingformule en de in de fabriek aangebrachte hoeveelheid zorgen voor een lange levensduur van houten ramen. De levensduur wordt beïnvloed door de kwaliteit van de coating, de blootstelling van houten ramen aan regen en zonnestralen, en bepaalde details van de houten ramen.

Als we het hebben over de kwaliteit van de coating, bedoelen we daarmee het aantal lagen en de samenstelling van de coating. Het is van groot belang dat de coating uit meerdere lagen bestaat. Dit is ook de reden waarom het door professionals “het coatingsysteem” wordt genoemd. Ten minste drie lagen worden aanbevolen. U kunt meer lezen over coatings in onze blog met de titel “Over vijf jaar moet ik mijn nieuwe houten ramen opnieuw schilderen! Echt waar?”.

De blootstelling van houten ramen in een gebouw is de volgende factor die een aanzienlijke invloed heeft op de levensduur van de coating. Er zullen grote verschillen zijn tussen een raam aan de noord- en zuidkant van een gebouw, een raam in een hedendaags gebouw met een plat dak zonder dakrand, en een traditioneel gebouw met dakranden die 70 cm voorbij de buitenmuur van een gebouw reiken.

Bij houten ramen mogen we ook vooral hun individuele details niet vergeten. De onderste dwarsbalk van een houten raam is het deel van het raam en het kozijn dat het meest wordt blootgesteld aan de omgeving. Omdat de coating hier het minst dik is en ook het meest wordt blootgesteld aan gure weersomstandigheden, moeten er aluminium afvoeren worden geïnstalleerd om te voorkomen dat de coating hier te snel slijt.

HANG- EN SLUITWERK

Het hang- en sluitwerk of beslag is een belangrijk onderdeel van houten ramen, omdat het een aanzienlijke invloed heeft op de stabiliteit van de houten ramen en meer bepaald op de houten kozijnen. Het doorhangen van het raamkozijn hangt af van het hang- en sluitwerk en het gewicht van het kozijn. Modern hang- en sluitwerk is anders dan vroeger, omdat het is aangepast om zwaardere lasten en afmetingen van raamkozijnen te kunnen dragen. Vroeger wogen raamkozijnen tot ongeveer 25 kg (enkel glas) of 50 kg (twee ruiten, dubbel glas), maar tegenwoordig wegen ze veel meer. Het zwaarste element van een raamkozijn is het thermisch geïsoleerde glas.

Een vierkante meter glas weegt 2,5 kg per 1 mm dikte, dus standaard driedubbel glas met drie glasplaten van 4 mm weegt 30 kg/m2. Een raam van 1,2 m × 1,4 m weegt ongeveer 50 kg, terwijl een balkonafscheiding van 1,0 × 2,3 m 70 kg weegt. Als u grotere balkondeuren zou willen met afmetingen van 1,2 × 3,0 m en gelaagd buitenglas, zou u glasplaten van 6 mm dikte moeten gebruiken en gelaagd glas van twee platen van 5 mm dikte. Hierdoor zou een raamkozijn 200 kg wegen. Zoals reeds vermeld, is het hang- en sluitwerk van tegenwoordig aangepast om dat soort lasten te dragen. Standaard beslag (zichtbaar of verborgen) kan ramen tot 150 kg dragen, terwijl speciaal beslag tot 200 of zelfs 300 kg kan dragen. U kunt meer lezen over het hang- en sluitwerk in de blog “Welk gewicht van het raamkozijn kan door het hang- en sluitwerk worden gedragen?”.

GLAS

We hebben er in de inleiding al op gewezen dat het glas de ontwikkeling van houten ramen heeft beïnvloed en dat tegenwoordig ongeveer 80% van de ramen en deuren bestaat uit isolatieglas met driedubbele beglazing. Rudi Hajdinjak vertelt u hierover meer in de elfde aflevering van de “Huis” podcast.

Glas is ook een raamelement dat de meeste invloed heeft op de thermische isolatie van het raam, of meer bepaald op de warmtewinst of het warmteverlies (Uw) door het raam, aangezien in de meeste gevallen 70% van het totale oppervlak van een raam bedekt is met glas. Dit is thermisch isolerend glas dat bestaat uit twee of drie glasplaten die door afstandshouders van elkaar zijn gescheiden om een met inert gas gevulde spouw te vormen. Het volgende beïnvloedt de warmtetransmissie (Ug) van een raam:

  • het aantal glasplaten of tussenruimtes;
  • de breedte van de afstandshouder of de ruimte tussen de glasplaten;
  • het type inert gas;
  • het aantal en het soort glascoatings.

Het aantal glasplaten is de belangrijkste factor die de Ug beïnvloedt. De Ug van een raam met enkele beglazing is 5,7 W/m2K, de Ug van de meeste ramen met dubbele beglazing ligt tussen 1,0 W/m2K en 1,4 W/m2K, en de Ug van de meeste ramen met driedubbele beglazing ligt tussen 0,5 W/m2K en 0,8 W/m2K.

De breedte van de afstandshouder bepaalt de afstand tussen de glasplaten, die met 2 mm verandert door de standaardafmetingen van de afstandshouders (10, 12, 14, 16 mm…). De uiteindelijke afstand tussen de glasplaten is meestal een gevolg van de maximaal mogelijke dikte van het thermische isolatieglas dat in het raamkozijn moet worden geplaatst. Dit heeft op zijn beurt ook invloed op de Ug-waarde, aangezien het volgende geldt: hoe smaller de afstandshouder, hoe lager de Ug-waarde. U kunt meer lezen over de invloed van de afstandshouder in de blog “Afstandshouder tussen de ruiten. Wat is het?”.

Het type inert gas is ook van invloed op de Ug-waarde. In verreweg de meeste gevallen wordt argon gebruikt, terwijl krypton slechts zelden wordt gebruikt omdat de hoge prijs daarvan niet altijd opweegt tegen het verschil in Ug-waarde. De laatste jaren zijn er veel pogingen gedaan om zogenaamde vacuümglaselementen te maken, waarbij argon en krypton in de tussenruimte worden vervangen door een vacuüm. Het zijn vooral de hoge prijs en de beperkingen bij de fabricage van dit type glas die verhinderen dat dit glas beschikbaar is voor en gebruikt wordt door het grote publiek.

De laatste belangrijke eigenschap die de Ug-waarde van isolatieglas beïnvloedt, is het aantal en het type coatings op de glasplaten. Dubbele beglazing heeft meestal één coating op de binnenste glasplaat, terwijl driedubbel glas er meestal twee heeft. In beide gevallen wordt de coating aangebracht op het oppervlak van de glasplaat tegenover de tussenruimte, zodat mogelijke schade aan de coating wordt voorkomen. Er zijn verschillende soorten coatings die een aanzienlijke invloed hebben op zowel de Ug-waarde als andere glaseigenschappen, waaronder de doorlaatbaarheid van zonne-energie (g-waarde) en daglichttransmissie (LT). U kunt meer lezen over glasplaten in de blog “Dubbel of drievoudig isolatieglas?”.

HOUT

Houten ramen die in Slovenië worden vervaardigd, worden meestal gemaakt van sparrenhout, gevolgd door Siberisch larikshout (door de oorlog in Oekraïne is de levering van dit hout onzeker geworden), eikenhout en tropische houtsoorten, waarvan rode grandis en meranti de meest voorkomende zijn. Thermisch gemodificeerd vurenhout wordt ook gebruikt voor de productie van ramen, terwijl in Duitsland en Scandinavië veel gebruik wordt gemaakt van dennenhout. Gelijmde vensterlatten, gemaakt van ten minste drie houten lamellen die met waterbestendige polyvinylacetaat, “timmermanslijm” of (slechts zelden) met polyurethaanlijm aan elkaar zijn gelijmd, vormen het belangrijkste houten halffabricaat voor de vervaardiging van houten ramen. Elke houtsoort heeft zijn voor- en nadelen waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van de houtsoort. U kunt hierover meer lezen in onze blog met de titel “Voor- en nadelen van verschillende houtsoorten”.

Verschillende houtsoorten hebben ook verschillende waarden voor warmte-isolatie, namelijk het warmtegeleidingsvermogen (λ), dat voornamelijk afhangt van de houtdichtheid en het vochtgehalte. Hoe hoger de houtdichtheid, hoe hoger de λ-waarde, ondanks hetzelfde vochtgehalte. De λ-waarde van vurenhout is 0,11 W/mK, die van larikshout 0,13 W/mK, en 0,15 W/mK en 0,18 W/mK voor respectievelijk meranti- en eikenhout. Thermisch gemodificeerd vurenhout heeft een zeer goede λ-waarde. Deze komt overeen met 0,09 W/mK. De warmtedoorgangscoëfficiënt van het raamprofiel (Uf) verschilt dus per houtsoort. U kunt hier meer over lezen in de blog met de titel “Wat beïnvloedt de warmte-isolatie van een houten raamprofiel?”.

Passieframen worden geclassificeerd als ramen met de beste isolatie-eigenschappen. Ze beschikken over het certificaat van het toonaangevende instituut op het gebied van passief bouwen, namelijk het certificaat van het Passiefhuis Instituut. Momenteel komt de warmtedoorgangscoëfficiënt van een gecertificeerd houten raam met de beste isolatie-eigenschappen overeen met 0,58 W/m2K, terwijl de warmtedoorgangscoëfficiënt van een gecertificeerd hout-aluminium raam met de beste isolatie-eigenschappen overeenkomt met 0,43 W/m2K.

WAT IS EEN GLAZEN AFSTANDHOUDER?

De basisfunctie van de afstandshouder tussen de glasplaten, die op de randen van de isolatieglasplaten wordt gemonteerd, bestaat erin een gelijkmatige afstand tussen de glasplaten te behouden (bijvoorbeeld 12, 14, 16, 18 mm) en lekkage van inert gas (argon, krypton) uit de tussenruimte te voorkomen.  Een afdichtmiddel (zoals polysulfide of siliconen) dat onder de afstandshouder wordt aangebracht, voorkomt eveneens gaslekkage. De standaard afstandshouders tussen de glasplaten zijn (of waren) gemaakt van aluminium, dat een zeer goede warmtegeleider is. Bijgevolg vormt de combinatie van glas en een aluminium afstandshouder in de isolerende beglazing een koudebrug die leidt tot een lage temperatuur aan de rand van de binnenste beglazing en tot condensvorming. Dit kan worden voorkomen door zogenaamde “warme rand” afstandshouders te gebruiken, die in meer dan 20 varianten verkrijgbaar zijn. Eén van de meest gebruikte varianten is de TGI-afstandshouder van roestvrij staal en polypropyleen, een combinatie die de vorming van een koudebrug voorkomt. Momenteel is Swisspacer Ultimate, gemaakt van samengesteld polymeermateriaal en vrij van metalen, de beste afstandshouder op de markt. De lege ruimte tussen de wanden van beide afstandshouders is gevuld met een droogmiddel.

WAT BEÏNVLOEDT DE THERMISCHE ISOLATIE VAN EEN HOUTEN RAAMPROFIEL?

Een raamprofiel bestaat uit een raam en een kozijn. De warmte-isolatie van een raamprofiel wordt uitgedrukt in de warmtedoorgangscoëfficiënt (Uf-waarde), waarvan de eenheid overeenkomt met W/m2K. De Uf-waarde hangt af van de dikte (l) van het profiel (bijv. 68 mm, 78 mm, 92 mm, 110 mm), (ll) de houtsoort en (lll) de vorm en details van het profiel.

De basisfunctie van de afstandshouder tussen de glasplaten, die op de randen van de isolatieglasplaten wordt gemonteerd, bestaat erin een gelijkmatige afstand tussen de glasplaten te behouden (bijvoorbeeld 12, 14, 16, 18 mm) en lekkage van inert gas (argon, krypton) uit de tussenruimte te voorkomen.  Een afdichtmiddel (zoals polysulfide of siliconen) dat onder de afstandshouder wordt aangebracht, voorkomt eveneens gaslekkage. De standaard afstandshouders tussen de glasplaten zijn (of waren) gemaakt van aluminium, dat een zeer goede warmtegeleider is. Bijgevolg vormt de combinatie van glas en een aluminium afstandshouder in de isolerende beglazing een koudebrug die leidt tot een lage temperatuur aan de rand van de binnenste beglazing en tot condensvorming. Dit kan worden voorkomen door zogenaamde “warme rand” afstandshouders te gebruiken, die in meer dan 20 varianten verkrijgbaar zijn. Eén van de meest gebruikte varianten is de TGI-afstandshouder van roestvrij staal en polypropyleen, een combinatie die de vorming van een koudebrug voorkomt. Momenteel is Swisspacer Ultimate, gemaakt van samengesteld polymeermateriaal en vrij van metalen, de beste afstandshouder op de markt. De lege ruimte tussen de wanden van beide afstandshouders is gevuld met een droogmiddel.

ISOLATIEGLAS MET DUBBELE OF DRIEDUBBELE BEGLAZING?

Glas is een raamelement dat de meeste invloed heeft op de thermische isolatie van het raam, of meer bepaald op de warmtewinst of het warmteverlies (Uw) door het raam. Het raam is immers meestal voor 70% bedekt met glas. Bij ramen spreken we doorgaans van thermisch isolerend glas dat bestaat uit twee of drie glasplaten die door afstandshouders van elkaar gescheiden zijn, waardoor er een spouw ontstaat die gevuld is met inert gas. Het volgende is van invloed op de warmte-doorlaatbaarheid (Ug) van een raam:

  • het aantal glasplaten of tussenruimtes;
  • de breedte van de afstandshouder of de ruimte tussen de glasplaten;
  • het type inert gas;
  • het aantal en het soort glascoatings.

Het aantal glasplaten is de belangrijkste factor die de Ug beïnvloedt. De Ug van een raam met enkele beglazing is 5,7 W/m2K, de Ug van de meeste ramen met dubbele beglazing ligt tussen 1,0 W/m2K en 1,4 W/m2K, en de Ug van de meeste ramen met driedubbele beglazing ligt tussen 0,5 W/m2K en 0,8 W/m2K.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN KLASSIEK EN EEN PANORAMISCH HEFSCHUIFRAAM?

Het glas in het vaste deel van de PANORAMISCHE hefschuiframen loopt van het plafond tot aan de vloer. Zo komt er nog meer zonlicht binnen in de kamer. Bovendien hebben dergelijke ramen een minimalistische uitstraling.

WAAROM MOET IK KIEZEN VOOR DE RAMEN VAN M SORA?

Omdat we u niets minder dan perfectie beloven. Misschien is het een beetje overdreven om te zeggen dat wij dol zijn op ramen. Niettemin zijn wij gepassioneerde vakmensen die ramen produceren die zo geperfectioneerd en technologisch geavanceerd zijn dat bijna geen enkel ander product eraan kan tippen. Wij beloven dat:

  • uw raam een hoogwaardig product zal zijn,
  • uw raam zo natuurlijk mogelijk zal zijn,
  • uw raam technisch perfect uitgevoerd zal zijn,
  • er geen verborgen gebreken in uw ramen zitten,
  • uw raam op een milieuvriendelijke manier wordt vervaardigd.
Toon meer veelgestelde vragen
Contactgegevens