Geschiedenis van het bedrijf

Er is geen toekomst zonder het verleden. Wij dragen met respect de kennis van ervaren timmermannen over aan de nieuwkomers en introduceren hen op bekwame wijze in de hedendaagse processen.

1947

De eerste timmermannen in de regio Žiri (Voor 1948)

Lees verder

Wie waren de allereerste timmermannen in Žiri? Het antwoord op die vraag is onbekend. Het kadaster van Theresia uit 1754 vermeldt 27 wevers, 6 kleermakers, 6 schoenlappers, 3 houtbewerkers, 2 smeden, een leerbewerker, een vatenmaker, een rietdekker, een tuigmaker, een metselaar en een slager. Drie houtbewerkers, geen timmermannen. Het timmerwerk werd waarschijnlijk uitsluitend gedaan door boeren, meer bepaald door landarbeiders die deze vaardigheid leerden.

Lees minder

1948

Het timmerbedrijf Žiri wordt opgericht

Lees verder

1948-1984: het Žiri-timmerbedrijf

Het timmerbedrijf Žiri viert zijn verjaardag op 2 september 1948. Het was op die dag dat het plaatselijke Volkscomité het “Timmerbedrijf Žiri” oprichtte. De belangrijkste mijlpaal in deze periode vond plaats in de periode van 1958 tot 1960, toen het bedrijf verhuisde van de oorspronkelijke winkel naar een nieuw gebouw. Ze vervaardigden artikelen die door hun klanten werden besteld, voornamelijk schrijnwerk, d.w.z. ramen en deuren.

Lees minder

1958

Het bedrijf verhuist naar een nieuw gebouw (1958–1960)


1985

Het timmerbedrijf Žiri sluit zich aan bij de coöperatie voor land- en bosbouw M Sora (KGZ M Sora)

Lees verder

1985-2006: timmerwerk in de landbouw- en bosbouwcoöperatie Mercator Sora Žiri (KGZ Mercator Sora Žiri)

Het idee om het timmerbedrijf Žiri en de Mercator Sora Žiri-coöperatie voor land- en bosbouw (KGZ) te fuseren of te integreren, ontstond in het begin van de jaren tachtig. Op 31 december 1984, na 36 jaar, werd het timmerbedrijf Žiri formeel opgeheven. Op 1 januari 1985 werd het een afdeling met de naam Timmerwerk (Mizarstvo) binnen de coöperatie.

Lees minder

2006

M Sora: het raam biedt meer dan alleen een uitzicht (Na 2006)

Lees verder

In 2006 werd een naamloze vennootschap M Sora d. d. Žiri opgericht waarvan de timmerfabriek, sindsdien bekend als het M Sora-timmerbedrijf (M Sora Mizarstvo), een onderdeel werd. De bouw van een nieuwe fabriek en de verhuis van de productie naar de nieuwe productiehallen vormen de belangrijkste mijlpaal in de ontwikkeling van de timmerfabriek. Dit vond plaats in april en mei 2007 en de laatste stappen werden gezet aan het begin van 2007. Tegenwoordig is de M Sora-timmerfabriek een eigentijds, duurzaam en innovatief bedrijf dat houten en hout-aluminium ramen ontwikkelt en produceert en daarmee wereldwijd welzijn in de huizen brengt.

Lees minder

2007

Bouw van een nieuwe fabriek in het industriegebied van Žiri

Lees verder
Lees minder
Contactgegevens